Velikonoční mazanec
Recept na mazanec mám od své maminky, která ho pekla, už když jsem byla malá holka. Náš domácí mazanec je vláčný, nadýchaný a říkáme mu "ňamkavý", protože těsto je hutnější a více zasytí než u kupovaného mazance.

Většinou rovnou peču dvojnásobnou dávku a mazance upeču dva. Pokud chcete jen jeden, poměry ingrediencí jsou následovné:
1 VELIKONOČNÍ MAZANEC
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
125 g másla
125 g krupicového cukru
2 žloutky
1 vanilkový cukr
125 ml mléka
špetka soli
50 g rozinek
50 g mandlí
POSTUP: Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého másla vmíchejte postupně 2 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout na 4 až 6 hodin na teplém místě. Po vykynutí vytvořte z těsta bochánek a nechte ho ještě na chvíli pod utěrkou kynout. Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Mazanec potřete vajíčkem, nakrojte do kříže a posypejte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto.
Pokud vás zaujal můj zápisník na recepty v tomto videu, seženete ho zde: https://www.artgalaxy.cz/zapisnik-na-recepty--nase-rodinna-kucharka/
Kamera a střih: Filip Jakeš z www.denobullafilms.cz
Commentaires