top of page

Velikonoční mazanec

Recept na mazanec mám od své maminky, která ho pekla, už když jsem byla malá holka. Náš domácí mazanec je vláčný, nadýchaný a říkáme mu "ňamkavý", protože těsto je hutnější a více zasytí než u kupovaného mazance.



Většinou rovnou peču dvojnásobnou dávku a mazance upeču dva. Pokud chcete jen jeden, poměry ingrediencí jsou následovné:


1 VELIKONOČNÍ MAZANEC

500 g hladké mouky

1/2 kostky droždí

125 g másla

125 g krupicového cukru

2 žloutky

1 vanilkový cukr

125 ml mléka

špetka soli

50 g rozinek

50 g mandlí

POSTUP: Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého másla vmíchejte postupně 2 žloutky. Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout na 4 až 6 hodin na teplém místě. Po vykynutí vytvořte z těsta bochánek a nechte ho ještě na chvíli pod utěrkou kynout. Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Mazanec potřete vajíčkem, nakrojte do kříže a posypejte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto.




Pokud vás zaujal můj zápisník na recepty v tomto videu, seženete ho zde: https://www.artgalaxy.cz/zapisnik-na-recepty--nase-rodinna-kucharka/


Kamera a střih: Filip Jakeš z www.denobullafilms.cz

 
 
 

Commentaires


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest

Odebírat newsletter

Děkuji Vám za zájem o mé novinky!

Spolupráce

V případě zájmu o spolupráci mě prosím kontaktujte na srdcezjerabin@gmail.com

Můžete mi také zanechat vzkaz

Děkuji Vám za zprávu!

© 2023 by Tereza Rak via wix.com

Vybrané fotografie: Albi, Anežka Vrbová

bottom of page